רושם ראשוני

להכיר אחד את השני

יכול להיות שתרגישי שזו שיחה טיפשית או חד-צדדית, אבל הדיבור אל העובר שלך בזמן שהוא עדיין ברחם יעזור לך ליצור חיבור מתמשך. יתר על כן, יצירת חיבור עם העובר שלך תעזור לעובר שלך ללמוד. קל לעשות זאת – וגם ההורה השני יכול להיות מעורב.


דיבור בזמן היריון

הקול שלך עושה דברים נהדרים לעובר שלך. מחקרים מראים כי קול האם מרגיע את העובר, הן ברחם והן כאשר את סוף סוף זוכה לפגוש אותו לאחר הלידה. מחקרים הראו כי עוברים מגיבים בבירור לתנודות ולצלילים שונים בשינויים בקצב הלב או בדפוסי התנועה שלהם, והם מגיבים במיוחד לקול של אמם1,2. מכאן הגיעו למסקנה שהעובר לומד לזהות ולזכור את קול אמו במהלך ההיריון. משמעות הדבר היא שהשיחות שיש לך עם העובר בשליש השלישי מניחות את היסודות להתפתחות החברתית והרגשית שלו, כמו גם כישורי השפה והזיכרון שלו. הקול שלך כבר מעצב את האופן שבו הוא מבין את העולם.

 

העובר שלך לומד לזהות ולזכור את קולך במהלך ההיריון

למרות שהדיבור אל העובר בשלבים מוקדמים יותר של ההיריון עשוי לעזור לך לחוש קרבה אליו, האוזניים שלו אינן מתפתחות במלואן עד לסביבות השבוע ה-20, ומערכת השמיעה שלו אינה מתחברת למוח עד כחודש לאחר מכן, לפחות3. מחקרים הראו כי בעוד שחלק מהעוברים מגיבים לצליל כבר בשבוע 24, רובם מתחילים להגיב לקולות חיצוניים בין שבוע 26 ל-302.

קצב הלב של עוברים ותינוקות יורד כשאימהותיהם מדברות – סימן אפשרי לרוגע

 

כיצד ליצור חיבור עם העובר שלך

הקול שלך הוא בעל ההשפעה המרגיעה ביותר על העובר. במחקר אחד נמצא כי עוברים מגיבים לקול אימם בהאטת תנועותיהם, בעוד שמחקר אחר גילה כי קצב הלב של העובר והתינוק ירד כאשר אימם דיברה – סימן אפשרי לרגיעה3,4.

דיבור ושירה לעובר שלך יכולים להיות דרך נהדרת להתחיל לבנות מערכת יחסים עמו ויכולים להועיל לך וגם לו. באופן מדהים, יצירת חיבור עם העובר שלך יכולה לעזור לו ללמוד. אבל אם את לא מרגישה בנוח עם הרעיון, אל דאגה. בעודו ברחמך, העובר ישמע וירגיש את תנודות הקול שלך בכל פעם שתדברי עם מישהו. הוא ילמד לזהות את קולך ולהתנחם בו עד הלידה, גם אם לא תדברי אליו ישירות4. זיהוי זה יעזור לו ליצור חיבור עמך, והקול שלך יגרום לו להרגיש ביטחון רגשי במשך שנים רבות.

יצירת חיבור עם האב

אבא צריך להתאמץ קצת יותר כדי להישמע, אבל אם הוא ידבר אל הבטן שלך, הדבר עשוי לעזור לעובר לזהות גם את קולו. מחקר מרתק שנערך בפגים (שככל הנראה יהיו בשלב התפתחות שמיעה דומה לזה של עובר בשלבים מאוחרים יותר של ההיריון) הראה שהם היו קשובים יותר לצלילים נמוכים יותר מאשר לצלילים גבוהים יותר5. אנחנו גם יודעים שעוברים יכולים לזכור ולזהות צלילים שונים, כך שסביר להניח שאבות יכולים להתחיל לבנות את מערכת היחסים שלהם עם ילדיהם עוד לפני הלידה. כאשר האב מדבר אל הבטן של האם על היום שהיה שלו, על תחביבים או על תחומי עניין, הדבר יכול לעזור לו לחוש מעורב יותר בהיריון שלך. ולמרות שהעובר עדיין לא יבין מה נאמר, טוב לדעת שבשליש השלישי, לפחות, הוא מקשיב וכבר לומד להכיר קצת את המשפחה שלו.

 

הפניות

1.  Lecanuet JP, Schaal B. Fetal sensory competencies. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 1996;68:1-2.

2.  Voegtline KM et al. Near-term fetal response to maternal spoken voice. Infant Behav Dev 2013;36:526-33.

3.  Graven SN, Browne JV. Auditory development in the foetus and infant. Newborn Infant Nurs Rev 2008;8(4):186-93.

4.  Fifer WP, Moon CM. The role of mother’s voice in the organization of brain function in the newborn. Acta Paediatr Suppl 1994;397:86-93.

5.  Lee H, White-Traut R. Physiologic responses of preterm infants to the male and female voice. Journal Pediatr Nurs 2014;29:e3-5.

6.  Marques AH, Bjorke-Monsen AL, Teixeira AL, Silverman MN. Maternal stress, nutrition and physical activity: impact on immune function, CNS development and psychopathology. Brain Research. 2015;1617:28–46.

7.  Vianna P, Bauer ME, Dornfeld D, Chies JAB. Distress conditions during pregnancy may lead to pre-eclampsia by increasing cortisol levels and altering lymphocyte sensitivity to glucocorticosteroids. Medical Hypotheses. 2011;77:188–91.

Last reviewed: 19th June 2016

x